De directie van het AZ St.-Elisabeth Herentals betreurt de dood van Raf Liedts woensdagvoormiddag. Het AZ bevestigt dat Raf Liedts op 4 januari gestorven is tijdens een NMR-onderzoek.

Hij kreeg een hartstilstand, vermoedelijk door de toegediende contrastvloeistof.

 Hoewel de artsen en verpleegkundigen zeer alert gereageerd hebben, kon reanimatie niet meer baten.

“Wij willen allereerst ons medeleven betuigen aan de familie van Raf Liedts”, zegt dr. Luc Belmans, hoofdgeneesheer van het AZ St.-Elisabeth Herentals. “Zijn overlijden heeft ook onze artsen en verpleegkundigen diep geraakt.”

Op woensdag 4 januari onderging Raf Liedts een NMR-onderzoek waarbij een contrastvloeistof werd toegediend. Tijdens het onderzoek vertoonde hij een hevige reactie waardoor hij in een anafylactische shock geraakte en een hartstilstand kreeg.

“De dienstdoende arts en het verplegend personeel hebben onmid-dellijk bijstand gevraagd bij het onwel worden van de patiënt. Ondanks het snelle ingrijpen en de langdurige reanimatiepogingen, hebben we zijn dood niet kun-nen verhinderen”, aldus dr. Belmans.

“Iedereen heeft zeer alert en volgens de juiste procedures gereageerd. Helaas is geneeskunde geen exacte wetenschap en kunnen we het risico nooit tot nul herleiden. NMR-onderzoeken vinden talloze keren per dag plaats. Slechts in 1 op de 400 000 keren vertoont een patiënt een ernstige reactie. Dat iemand overlijdt, is wereldwijd slechts enkele keren beschreven.”

AZ St.-Elisabeth Herentals vzw is een ziekenhuis met een zorgtraditie sinds de dertiende eeuw. Het stelt ruim 600 personeelsleden en 90 geneesheer-specialisten tewerk en beschikt over 243 bedden.